РФ обурилась через радянський пам’ятник у Празі, де хочуть встановити роз’яснювальні таблички

Четвер, 2 листопада 2017, 16:30

РФ обурилася публікацією у чеському виданні довкола ситуації з пам’ятником маршалу Івану Конєву, біля якого чеська влада має намір встановити додаткові роз'яснювальні таблички.

Про це ідеться у в коментарі, опублікованому на сторінці посольства РФ у Чехії в Facebook.

Посольство послалося на публікацію, що з'явилася днем раніше в газеті Hospodarske noviny.

У матеріалі, йдеться в коментарі посольства, "чеські журналісти, спритно жонглюючи висмикнутими фразами, спробували відвести увагу від суті пропозицій (старости району Прага 6. – Ред.) Олдржиха Коларжа розмістити "пояснювальну табличку" на пам'ятнику або ж взагалі прибрати його на закриту для громадськості територію російського посольства".

Посольство обурилося, що в публікації журналісти "забули" згадати про присвоєння маршалу звання героя Чехословаччини і почесного громадянина Праги "за звільнення Чехословаччини від нацистського поневолення". "Це свого роду спроба переписати історію", - стверджує посольство.

Посольство також виклало лист старости району, в якому йдеться, що пам’ятник вже тривалий час розпалює пристрасті та спричиняє чвари між місцевими жителями. Дехто вимагає взагалі прибрати його з публічного простору.

Пам'ятник Конєву в Празі 

В цьому контексті районна рада вирішила встановити пояснювальні таблички біля пам’ятника чеською, англійською та російською мовами, у яких викласти біографію маршала "з усіма її достоїнствами та недоліками". Якщо ж РФ на це не погодиться, то може забрати пам’ятник на територію свого посольства.

"Хотіли б нагадати, подобається це комусь чи ні, але саме з приходом Червоної Армії на завершальному етапі Другої світової війни на території нинішньої Чеської Республіки припинилася тривала з 1939 року німецька окупація…

Пам'ятник І. С. Конєва - це данина пам'яті та поваги всім, хто під його командуванням, не шкодуючи своїх життів, звільняв Чехословаччину від нацистського поневолення", - обурюються у посольстві РФ.

Зауважимо, що влітку з будівлі празької ратуші демонтували меморіальну табличку, присвячену маршалу Конєву. Як пише "Радіо Свобода", після реконструкції приміщення ця табличка була єдиною, яку не повернули на місце.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: