Посол України 14 місяців чекає зустрічі з главою МЗС Сербії, Белград каже, що так і має бути

Середа, 22 листопада 2017, 08:48

Посол України в Сербії Олександр Олександрович заявив, що більше року не може добитися аудієнції у міністра закордонних справ Сербії Івіци Дачича.

Про це він сказав у першому інтерв'ю для сербських ЗМІ після повернення з Києва, повідомляє сербський портал b92.

За словами Олександровича, у відносинах між Сербією і Україною було все в порядку, але потім Сербія проголосувала в ООН "проти України", тобто проти резолюції про права людини в Криму.

"Що трапилося? Ви повинні запитати Дачича, я не можу його запитати", - сказав посол, пояснивши, що він чекав аудієнції у міністра протягом 14 місяців.

Дачич відповів на заяву посла, заявивши, що глава МЗС України Павло Клімкін жодного разу не приймав сербського посла протягом чотирьох років. "На відміну від мене, я приймав українського посла. Як вони поводяться з нами, так і ми будемо вчиняти з ними", - сказав Дачич.

Пізніше на сайті МЗС Сербії з'явилася заява щодо інтерв'ю Олександровича, в якій йдеться про те, що посла не приймають через "загальноприйняті дипломатичні правила взаємності".

"З огляду на, що посла Республіки Сербія в Україні Радо Булатовича ніколи не приймав глава української дипломатії Клімкін, і що Міністерство закордонних справ України відправляє на прийом, влаштований Посольством Республіки Сербія главу Протоколу, Республіка Сербія не несе ніяких зобов'язань і не бачить причин діяти по-іншому", - йдеться в заяві.

Сербське МЗС розкритикувало українського посла, заявивши, що він "постійно і з самого початку свого мандату в Сербії дає недипломатичні та неприйнятні оцінки зовнішньої політики Сербії та її посадовців".

МЗС Сербії не пояснює причину голосування проти резолюції Генасамблеї ООН по Криму, але нагадує, що під час голосування щодо членства Косово в ЮНЕСКО в 2015 році, делегація України залишила залу.

"Це прямо суперечило життєво важливим інтересам Республіки Сербії. Крім того, Україна підтримує пропозиції західних країн щодо змін мандата місії ООН в Косово і Метохії, а також динаміки сесій Ради Безпеки ООН, присвячених роботі місії, проти чого рішуче виступає Сербія", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, на початку листопада Белград терміново викликав свого посла з Києва для обговорення актуальних відносин з Україною. На цей крок Белград пішов услід за Києвом, який днями раніше викликав свого посла з Сербії.

Причиною послужили різкі заяви українського посла Олександра Александровича, який назвав Сербію інструментом в руках Росії. Белград пригрозив оголосити персоною нон грата українського дипломата. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.