Манафорт міг вплинути на відмову Януковича від Асоціації з ЄС у 2013 році - ЗМІ

Субота, 25 листопада 2017, 12:59

Екс-глава передвиборного штабу президента США Пол Манафорт може бути причетний до того, що в 2013 році тодішній президент України Віктор Янукович відмовився підписувати Угоду про асоціацію з ЄС.

Про це повідомляє видання McClatchy.

За інформацією видання, політичний гуру Пол Манафорт здійснив принаймні 18 поїздок до Москви та регулярно контактував з союзниками Володимира Путіна протягом майже десяти років як консультант у Росії та Україні для олігархів та прокремлівських партій.

Повідомляється, що дані щодо польотів Манафорта в Україну, які видання McClatchy отримало від джерела уряду в Києві, та інтерв'ю з більш ніж десятком людей, знайомих з його діяльністю, включаючи нинішніх та колишніх урядовців, показують, що зв'язки між колишнім менеджером кампанії Трампа та російськими прихильниками є глибшими, ніж вважалося раніше.

За даними видання, у період з кінця 2004 по 2015 рік Манафорт відвідав Україну щонайменше 138 разів, і деякі його поїздки можуть привернути увагу слідчих.

Повідомляється, що у квітні 2014 року Манафорт поїхав до Відня.

Саме там за місяць до цього був заарештований український олігарх Дмитро Фірташ за звинуваченням в тому, що він допоміг організувати корупційну схему на 18,5 млн доларів за участю уряду Індії, американської фірми і компанії Фірташа на Віргінських островах.

Колишній урядовий чиновник уряду США на умовах анонімності розповів, що Манафорт тоді зустрівся з Фірташем у Відні, де той чекав на екстрадицію до Сполучених Штатів.

Ще одна поїздка Манафорта, яка за даними видання може зацікавити слідчих, відбулася у липні 2013 р., коли Манафорт та колишній консультант екс-президента Януковича Костянтин Килимник прилетіли до Франкфурта на приватному літаку. Спершу McClatchy стверджували, що літак належав промосковському українському депутату Андрію Артеменко, однак згодом внесли до статті зміни, пояснивши, що власником була "авіакомпанія одним із засновників якої є його батько, хоча сам Артеменко заперечує, що компанія взагалі мала літак

Американські експерти з питань Росії розповіли, що вони підозрюють, що ця поїздка була прелюдією до розширення впливу РФ, щоб змусити уряд Януковича відмовитися від підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Таке рішення, за словами експертів, відкрило двері до вторгнення Росії в Східну Україну у 2014 році.

Як відомо, цього року Артеменко був позбавлений мандату депутата та громадянства України після того, як стало відомо про його "план" віддати Крим Росії "в оренду на 100 років".

Нагадаємо, у лютому цього року у виданні The New York Times з'явилася інформація, що депутат від радикальної партії Олега Ляшка Андрій Артеменко запропонував президенту США Дональду Трампу альтернативний план мирного врегулювання українсько-російського конфлікту, який нібито передав через колишнього радника Трампа Майкла Флінна.

Повідомлялося, що "план" Артеменка передбачає виведення всіх російських військ зі східної України, а також проведення референдуму щодо того, аби передати Крим, українську територію, захоплену Росією у 2014 році, в оренду РФ терміном на 50 або 100 років.

Зазначимо, що у США Манафорту, який є однією з ключових фігур в розслідуванні втручання РФ в президентські вибори в США в минулому році, висунули звинувачення за 12 пунктами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.