Швейцарія тестувала дрони на спірній території Ізраїлю, забувши, що не визнає її

П'ятниця, 3 листопада 2017, 09:57

Міністерство оборони Швейцарії визнало, що його співробітники проводили випробування розвідувальних дронів на Голанських висотах – спірній території, яку контролює Ізраїль.

Про це повідомляє Reuters.

Швейцарці відвідали аеродром у районі Голанських висот тричі - у 2012, 2013 і 2015 роках, щоб перевірити, як проходять випробування безпілотників "Гермес 900", які нейтральна Швейцарія купує в Ізраїлю за 265 мільйонів доларів. Візити тривали всього кілька днів.

За результатами внутрішньої перевірки цього року швейцарське Міноборони виявило, що присутність їхнього персоналу на аеродромі суперечить швейцарській позиції щодо Близькосхідного конфлікту, а візити відбулися без повідомлення Міністерства закордонних справ Швейцарії.

З того часу, як ця інформація була виявлена, жодних подальших візитів не відбулося. Усі майбутні випробування проходитимуть на аеродромі на території Ізраїлю.

"Цей інцидент був наслідком прогалин у комунікації…  Ті, хто був проінформований про цю діяльність (відвідини Голанських висот – Ред.), не розуміли, що швейцарським чиновникам не дозволялося перебувати там, а ті, хто знав про обмеження, не були поінформовані про заплановані заходи", - пояснили у міністерстві.

Голанські висоти були захоплені Ізраїлем в 1967 році в ході Шестиденної війни. Анексія Голанських висот не визнана ні світовим співтовариством, ані Радою Безпеки ООН. Швейцарія теж не визнає Голанські висоти частиною Ізраїлю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.