Міністр розвіяла у Європарламенті міфи довкола освітнього закону

Вівторок, 7 листопада 2017, 18:32

Мовна стаття Закону "Про освіту" повністю відповідає практикам країн Європейського Союзу, а також не порушує ні українське законодавство, ні міжнародні домовленості з іншими країнами.

Про це заявила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час зустрічі з депутатами Європейського парламенту від групи Європейської народної партії 7 листопада у Брюсселі, повідомляє сайт Міносвіти.

"Я хочу усунути страхи та розвіяти міфи, які поширюються деякими нашими зарубіжними партнерами. По-перше, ми не будемо забороняти будь-які мови національних меншин у національному освітньому середовищі.

Ми прагнемо зберегти право на навчання рідною мовою та її вивчення. Але це не робитиметься на шкоду державній мові", - зазначила Гриневич.

Вона додала, що з ухваленням закону жодна школа не буде закрита. "Ми також не закриємо факультети в університетах", - підкреслила міністр.

"По-третє, вчителі не будуть звільнені. Навпаки – держава збільшить фінансування для підвищення їхньої кваліфікації, щоб вони могли використовувати двомовний підхід та використовувати двомовні глосарії. Відповідні кошти вже закладено в бюджет України на 2018 рік", – повідомила Гриневич.

Основні питання депутатів ЄП були спрямовані на хід перемовин щодо імплементації статті 7 нового Закону "Про освіту" з представниками національних меншин в Україні.

Лілія Гриневич відзначила, що консультації ведуться постійно і досить продуктивно, а також додала, що основний виклик зараз – підготувати нові програми, підручники та перепідготувати вчителів для цих шкіл для підвищення знань з української мови.

Нагадаємо, напередодні Лілія Гриневич у штаб-квартирі НАТО розповіла союзникам про те, що новий закон про освіту не звужує, а розширює права національних меншин.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.