"Львів – то є польське місто": у мережі обурені заявою віце-консула Польщі

Середа, 8 листопада 2017, 11:25

Віце-консул генерального консульства Польщі в Луцьку Марек Запур назвав Львів польським містом.

Про це у Facebook написав завідувач відділом Рівненського краєзнавчого музею Ігор Марчук, передає УНІАН.

За його словами, Запур виступив з такою заявою в ході круглого столу в краєзнавчому музеї міста Рівне "Волинський експеримент Г. Юзевського: дорога до польсько-українського примирення у міжвоєнний період".

"Українські науковці на круглому столі чітко заявили що захід є провокаційним і не варто відзначати дні народження польського окупаційного чиновника Генрика Юзевського, оскільки Польща захопила частину території УНР у 1919-1920 рр.", - йдеться у повідомленні.

У відповідь віце-консул встав і заявив, що Української держави у той час не існувало, "Львів - то є польське місто і в сучасності можна стверджувати, що Україна подібним шляхом окупувала Крим і Донбас".

У коментарі "Волинь24" віце-консул Марек Запур зауважив, що вважає інформацію про його нібито скандальну заяву в Рівному тенденційною. Мовляв, окремі учасники під час круглого столу "заявили, що в роки Речі Посполитої поляки окупували Львів". 

"Я з тим не погодився. Сказав, що не можна говорити про окупацію, тому що окупація - це коли одна держава захоплює частину іншої держави… Я сказав про те, що у 1918 році Львів був польським містом. Адже відомо, що більшість населення Львова тоді були поляки. Так що просто це дуже тенденційно і не відповідає суті. Я думаю, що ця новина спеціально так написана, щоби вона була провокаційною і підривала польсько-українські стосунки", - заявив Марек Запур.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський 5 листопада відмовився відвідати Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького"  у Львові через слова про окупацію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.