У Молдові хочуть змінити половину складу уряду, Додон – проти

Вівторок, 19 грудня 2017, 15:58

Керівна демократична партія Молдови оголосила про зміни у складі уряду, у той час як президент Ігор Додон заявив, що не схвалить кандидатури нових міністрів.

Про це повідомляє NewsMaker.

Лідер Демократичної партії Молдови Володимир Плахотнюк у вівторок анонсував новий склад уряду: зміняться 7 міністрів із 13 членів кабінету. За його словами, зміни пов'язані "не з поганими результатами" роботи міністрів, а з необхідністю проводити подальші реформи.

Віце-прем'єром з євроінтеграції стане віце-спікер, колишній глава уряду і лідер Народної європейської партії Юріє Лянке. Він буде стежити за тим, як Молдова виконує Угоду про асоціацію з ЄС. Андрія Галбура на посаді міністра закордонних справ і європейської інтеграції замінить посол Молдови в Швейцарії Тудор Ульяновські.

Новим віце-прем'єром з реінтеграції призначать Христину Лісник, яка зараз працює в одному з управлінь МВС. Також у молдовському уряді зміняться міністри економіки та інфраструктури, охорони здоров'я, юстиції та міністр сільського господарства, регіонального розвитку і навколишнього середовища.

"Нас можуть запитати, навіщо зміни, якщо уряду довіряють і все змінюється на краще. Відповідь проста. Ми хочемо більшого ", - заявив Плахотнюк.

Прем'єр-міністр Павло Філіп пояснив, що сьогоднішні призначення вписуються в стратегію реформи уряду.

"Ми призначили держсекретарів на основі абсолютно прозорого конкурсу і почали деполітизацію кабінету міністрів. Тепер більшість міністрів, за винятком кількох, не є представниками партій", - уточнив він.

Президент Молдови Ігор Додон заявив, що підпише відставку нинішніх міністрів, але не схвалить нові кандидатури. "Категорично відхиляю пропозицію демократів", - написав він на сторінці у Facebook.

"У списку кандидатів побачив багато прізвищ з поганою репутацією, які політично скомпрометували себе. Деякі з них проявили і непослідовність, і непрофесіоналізм, і викликає жаль опортунізм. Місце деяких з них за гратами, а не в віце-прем'єрському кріслі", - пояснив Додон.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.