Правляча партія Румунії хоче пом'якшити антикорупційне законодавство

Середа, 27 грудня 2017, 11:04

Депутати від правлячої партії Румунії запропонували зміни до законодавства про боротьбу з корупцією, які можуть поглибити стурбованість щодо верховенства права в країні.

Про це повідомляє EUobserver.

Група депутатів від Соціал-демократичної партії (PSD) запропонувала декриміналізувати випадки зловживання службовим становищем, коли збитки становлять менше 200 тисяч євро, і зменшити термін покарання.

Вони також запропонували декриміналізувати зловживання службовим становищем і зловживання владою для отримання сексуальних послуг.

Законопроект також передбачає 6-місячний термін дії звітів про корупційні справи для влади, а також можливість для деяких осіб відбувати ув'язнення вдома.

Пропозиція має схожість зі спеціальним указом, прийнятим урядом у січні, який спрямований на декриміналізацію справ про корупцію у розмірі приблизно 40 тисяч євро. Уряд був змушений скасувати указ через масові протести, які тривали кілька тижнів.

Законопроект був поданий менше ніж за тиждень після того, як румунський парламент ухвалив суперечливу реформу системи правосуддя.

Згідно із законопроектом, прокурорам доведеться інформувати людей, котрі підозрюються у корупції, про те, що проти них буде проведене розслідування, і підозрюваним буде дозволено бути присутніми на допитах свідків.

"Ці поправки переважно не дозволяють нам розслідувати корупційні правопорушення, ми ніколи не доведемо наші справи до суду", - сказала Лаура Ковеші, глава Національного антикорупційного управління (DNA).

Багато критиків вказують на те, що лідер соціал-демократів Лівіу Драгня буде одним із головних бенефіціарів запропонованих заходів.

Драгня, який є спікером Палати депутатів, але не може бути призначений прем'єр-міністром у зв'язку з вироком про шахрайство на виборах, у листопаді був звинувачений у шахрайстві з коштами ЄС.

Нагадаємо, Євросоюз може розпочати санкційну процедуру проти Румунії за прикладом Польщі, якщо Бухарест наполягатиме на змінах у своїй судовій системі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.