Земан відкидає заклики до позачергових виборів, обіцяє підтримку Бабішу

Середа, 27 грудня 2017, 16:44

Чеський президент Мілош Земан відхилив заклики провести позачергові вибори, щоб вийти з глухого кута між урядом меншості та парламентом.

Про це Земан сказав під час традиційної різдвяної промови, повідомляє DPA.

"Я продовжую чути вимоги призначити дострокові вибори, як мені дозволено конституцією в певній ситуації. Але я хочу чітко дати зрозуміти, що я цього не робитиму в жодному випадку", - сказав Земан.

Відмову інших партій у парламенті працювати з Андреєм Бабішем, якого Земан нещодавно затвердив на посаді прем'єр-міністра, він назвав "абсурдом".

Політична сила Бабіша рух ANO ("Так") переміг на жовтневих виборах, але отримав лише 78 місць із 200 у парламенті і не може сформувати більшість. Решта партій, крім комуністів, відмовилися об'єднуватися.

На 10 січня у парламенті заплановано голосування щодо вотуму довіри уряду і Бабіш може його програти.

Якщо Бабіш втратить довіру парламенту, Земан пообіцяв підтримати його і залишити на посаді прем'єра, додавши, що він зможе здобути підтримку більшої кількості депутатів "протягом кількох місяців".

Земан також сподівається на другий термін президента на виборах, що відбудуться 12-13 січня. За даними останніх опитувань, він лідирує у передвиборчих перегонах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.