Рада Європи почала судовий процес проти Азербайджану через невиконання рішення ЄСПЛ

Вівторок, 5 грудня 2017, 19:43

Комітет міністрів Ради Європи розпочав судові дії проти Азербайджану через тривалу відмову влади звільнити опозиційного політика Ільгара Мамедова з в’язниці відповідно до рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) 2014 року.

Про це "Європейській правді" повідомили у прес-службі Ради Європи.

Комітет офіційно попросив ЄСПЛ вирішити, чи Азербайджан не виконав свої зобов'язання щодо дотримання рішення суду у цій справі. 

У травні 2014 року ЄСПЛ постановив, що арешт та тривале затримання політичного опозиційного діяча Ільгара Мамедова порушують кілька статей Європейської конвенції з прав людини.

Зокрема, суд визнав, що фактичною метою його переслідування та затримання було покарання за критику влади. У своєму рішенні суд визнав порушення 5, 6 і 18 статей Європейської конвенції з прав людини.

На сьогодні суд встановив порушення статті 18 у п'яти справах, і у всіх цих випадках, крім справи Мамедова, заявники були звільнені. Більше трьох років Мамедов залишається у в'язниці.

Наприкінці жовтня Комітет міністрів уперше в історії ухвалив рішення розпочати процедуру, запроваджену в 2010 році, згідно з якою справа може бути повернута до ЄСПЛ, щоб вирішити, чи є її невиконання є ще одним порушенням конвенції.

Держави-члени Ради Європи зобов'язані виконувати рішення ЄСПЛ відповідно до статті 46 Конвенції про права людини. Комітет міністрів відповідає за нагляд за виконанням рішень суду.

Раніше президент Азербайджану Ільхам Алієв пригрозив, що в разі посилення кризи у відносинах з Радою Європи Азербайджан може покинути організацію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.