З’їзд СДПН дозволив почати консультації з блоком Меркель щодо коаліції

П'ятниця, 8 грудня 2017, 08:06

Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) на партійному з'їзді у четвер, 7 грудня, більшістю ухвалила рішення почати консультації з блоком ХДС/ХСС щодо можливого формування коаліції у Бундестазі. 

Про це повідомляє Deutsche Welle.

На початку тижня це рішення підтримала президія партії.

Згода СДПН на переговори не означає готовності до коаліції. Рішення з'їзду відкриває дорогу консультаціям Шульца із Ангелою Меркель та лідером ХСС Горстом Зеегофером та так званому "зондуванню" - попереднім переговорам з метою взаємного з'ясування позицій та планів потенційних партнерів.

Якщо вони пройдуть задовільно для обох сторін, розпочнуться безпосередньо перемовини із формування парламентської більшості. У такому разі, вони можуть стартувати вже у січні наступного року. Однак рішення щодо них ухвалюватимуть на ще одному партійному з'їзді.

Раніше соціал-демократи планували залишатися в опозиції, на тлі підготовки до можливої коаліції "Ямайка" між ХДС/ХСС, Зеленими та вільними демократами. Утім, цей варіант більшості зірвався після виходу з переговорів Вільної демократичної партії, що залишило Бундестаг у стані невизначеності.

Колишній кандидат у канцлери від СДПН Мартін Шульц, за якого соціал-демократи отримали найгірший з 1949 року результат на виборах, закликав переглянути попередню позицію з огляду на нові обставини.

На з'їзді соціал-демократів ухвалено ще одне рішення. Майже 82 % голосів делегатів Шульц повторно обраний главою лівоцентристської політичної сили. Минулого разу Шульц, якого вважали новою надією для СДПН, отримав стовідсоткове схвалення. Шульц визнав, що після провального результату на виборах у вересні СДПН потребує оновлення. Утім, він наголосив, що партійні процеси не можуть стояти вище за інтереси держави.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.