Україна має створити антикорупційний суд і забезпечити незалежність НАБУ - Грибаускайте

П'ятниця, 8 грудня 2017, 12:18

Євросоюз та Литва підтримують створення антикорупційного суду в Україні і закликають забезпечити незалежність Національного антикорупційного бюро від політичного впливу.

Про це заявила президент Литви Даля Грибаускайте на прес-конференції з президентом України Петром Порошенком.

"Ми говорили про співпрацю ЄС та України, про можливість отримання додаткового фінансування і я зазначила кілька моментів, які нас непокоять. По-перше, це боротьба з корупцією. І Євросоюз, і Литва підтримують реформи, які направлені на боротьбу з корупцією. Ці реформи мають бути послідовними і відкритими, і мають забезпечити незалежність всіх служб від політичного впливу", - сказала Грибаускайте.

Вона підкреслила, що правоохоронні органи України не повинні використовувати інформацію, яку вони отримують в процесі розслідування корупційних справ, для вирішення політичних питань.

"Наша основна вимога – це забезпечення незалежності НАБУ, щоб політики не могли впливати на роботу НАБУ.   Ми також підтримуємо створення антикорупційного суду в Україні. Ми розуміємо, що така практика не є звичайною в інших європейських країнах. Такий суд мав би стати перехідним на той період, поки українська судова система зможе добре боротися з корупцією", - сказала президент Литви.

"Однією з наших рекомендацій також реформа Генпрокуратури, особливо в частині її боротьби з корупцією", - додала Грибаускайте.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.