Ар'єв: росіяни хочуть повернутися до ПАРЄ через зміни до регламенту

Четвер, 11 січня 2018, 10:12

У Раді Європі намагатимуться змінити регламент ПАРЄ, щоб виключити з нього можливість запровадження санкцій проти національних делегацій і повернути росіян до Асамблеї.

Про це повідомив глава делегації України в ПАРЄ Володимир Ар’єв на своїй сторінці у Facebook.

"Прихильники повернення РФ не здалися. Новий президент ПАРЄ італійський соціаліст Ніколетті хоч і не так, як його попередник Аграмунт, але все одно прагне мати росіян в Асамблеї. Цинізм вищого гатунку від певних очільників РЄ: це все одно що не засуджувати злочинця, а змінити свої закони так, щоб злочинець таким не вважався", - написав Ар’єв.

У Росії сьогодні заявили, що не направлятимуть свою делегацію на січневу сесію ПАРЄ, оскільки до регламенту асамблеї не були внесені поправки про захист прав національних делегацій від дискримінації.

Постійний представник України в Раді Європи Дмитро Кулеба на своїй сторінці у Facebook прокоментував заяву росіян, назвавши її "другою поспіль гарною новиною з Москви після новини про вичерпання Резервного фонду РФ".

"Перекладаю текст новини з дипломатичної мови на людську: ми хочемо повернутися, але нас не пускає русофобська меншість, яка могла б оскаржити наші повноваження в Асамблеї і знову "Добрый вечер, санкции". Тепер ми проведемо 2018 рік у спробах внести зміни до регламенту ПАРЄ, щоб виключити можливість санкцій в принципі і повернутися в січні 2019 року. Наші найвищі партнери в цьому - генеральний секретар РЄ Ягланд і майбутній голова ПАРЄ Ніколетті. Це не я сказав. Це росіяни сказали. Я лише переклав", - написав Кулеба.

Як повідомлялося, Бюро ПАРЄ створило спеціальну групу, яка займеться питанням представлення Росії в обох статутних органах Ради Європи, тобто повернення представників РФ до складу ПАРЄ.

Прихильники зняття з РФ санкцій пропонують ухвалити це рішення задля "синхронізації представленості РФ у двох статутних органах Ради Європи". Новостворена група має вивчити таку можливість.

Спочатку пропонувалося, що група має підготувати "пропозиції" щодо синхронізації органів, тобто проект рішення, який буде винесений на голосування в ПАРЄ. За підсумками дискусії Бюро асамблеї вирішило, що результатом роботи нового органу має стати "бачення", тобто звіт, який не є проектом документа і не може бути напряму винесений на голосування асамблеї.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.