Угорщина розлючена заявою румунського прем’єра про "повішання нацменшин"

П'ятниця, 12 січня 2018, 14:19

Між Угорщиною та Румунією розгорівся дипломатичний скандал через гостре висловлювання румунського прем’єра Міхая Тудосе про автономістські зусилля угорської меншини в Румунії.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто назвав провокативними та абсолютно неприйнятними коментарі Тудосе і викликав у п’ятницю вранці румунського посла в Будапешті, повідомляє сайт угорського уряду.

Угорщину розлютило висловлювання Тудосе про автономістські прагнення секеїв, яке він озвучив в ефірі Realitatea TV у середу, повідомляє Associated Press. Румунський прем'єр заявив, "якщо секейський прапор повішають на інституціях краю, вони усі (представники нацменшин. – Ред.) висітимуть поруч із прапором".

У понеділок, 8 січня, політичні лідери румунських угорців схвалили заяву з вимогою територіальної автономії для Секейського краю і особливого статусу для регіону Парціум.

Румунська влада відмовляється вести діалог про автономію будь-якого регіону країни.

В Угорщині слова Тудосе сприйняли як пряму погрозу убивства представників нацменшини.

На прес-конференції у п’ятницю Сійярто розкритикував румунського главу уряду, заявивши, що Угорщина завжди намагалась будувати в інтересах угорської меншини в Румунії "угорсько-румунські відносини на основі взаємної довіри". Натомість слова румунського пем'єра показують "абсолютно ганебне нехтування Європою, європейських цінностей і норм XXI століття".

"Немає сумніву, що останні ремарки румунського прем'єра містять пряму погрозу страти етнічної спільноти та її представників і є повністю неприйнятними", - заявив Сійярто, додавши, що румунський уряд повинен негайно врегулювати ситуацію. 

За словами Сійярто, румунський посол намагався пояснити, що ця заява була "лінгвістичним непорозумінням".

Права 1,2 млн етнічних угорців в Румунії, в тому числі близько 700 тисяч секеїв у східній Трансільванії, десятиліттями перебувають в центрі політичної ворожнечі між двома країнами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.