Пучдемон попросив захисту у спікера каталонського парламенту

Понеділок, 29 січня 2018, 15:50

Лідер Каталонії Карлес Пучдемон попросив захисту у спікера парламенту автономії Рожера Торрена для того, щоб забезпечити його право прибути особисто до парламенту і скласти присягу глави уряду.

Відповідний лист до парламенту Каталонії він написав у першій половині дня в понеділок, повідомляє El Mundo.

У листі Пучдемон наголошує, що за регламентом парламенту у нього є право відвідувати пленарні сесії і голосування, а також на нього поширюється парламентський імунітет, що дозволяє запобігти арешту.

Посилаючись на ці два положення, Пучдемон просить спікера парламенту застосувати всі необхідні заходить, щоб забезпечити права усіх його членів, особливо беручи до уваги кримінальні провадження Мадрида стосовно нього.

Раніше каталонський депутат Хосеп Рулл повідомив, що Карлес Пучдемон, який у останні місяці перебуває у Брюсселі, незабаром попросить дозволу у іспанського судді бути присутнім на парламентській сесії для формування нового уряду.

Конституційний суд Іспанії в суботу постановив, що для обрання главою регіону Пучдемон повинен особисто бути присутнім в парламенті. Суд також зазначив, що Пучдемон повинен попросити дозволу судді зробити це.

Карлес Пучдемон втік до Бельгії після того, як 27 жовтня парламент Каталонії ухвалив декларацію про незалежність регіону, порушивши Конституцію Іспанії. В Іспанії проти нього ведеться розслідування за звинуваченнями  у заколоті, бунті та розтраті. Пучдемон, ймовірно, буде заарештований, якщо повернеться з Брюсселя.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.