Єврокомісія затвердила новий кодекс поведінки для високопосадовців

Четвер, 1 лютого 2018, 09:46

Єврокомісія схвалила новий кодекс поведінки для високопосадовців, який передбачає запобігання конфлікту інтересів, посилення прозорості та підзвітності.

Про це йдеться в повідомленні на сайті  ЄК.

"Новий Кодекс поведінки встановлює чіткіші правила і більш високі етичні стандарти і забезпечує більшу прозорість в низці областей. Він також створює Незалежний етичний комітет з посиленим статусом - замінює нинішній Спеціальний комітет з етики - для посилення контролю і надання рекомендацій з етичних стандартів", - йдеться в повідомленні.

Згідно з новими правилами, які набули чинності 31 січня, члени Єврокомісії після звільнення з посади повинні зачекати не 18 місяців, а два роки, перш ніж працевлаштуватися на високооплачувану роботу в приватних корпораціях. Для президента Єврокомісії цей період триватиме три роки.

Єврокомісари повинні будуть декларувати інвестиції в розмірі понад 10 тисяч євро незалежно від можливості конфлікту інтересів.

Новий кодекс поведінки вперше визначає, що таке "конфлікт інтересів", і встановлює в якості принципу не тільки те, що єврокомісари повинні уникати конфлікту інтересів, а й ситуацій, які можуть бути витлумачені таким чином. У разі, якщо колишні комісари мають намір працювати у сферах, пов'язаних з їх колишніми посадами, спочатку необхідно проконсультуватися з Незалежним етичним комітетом.

Кодекс застосовується до всіх нинішніх членів Єврокомісії, мандат якої закінчується в 2019 році.

Також повідомляється, що 7 лютого Європарламент затвердить нові положення, що дозволяють єврокомісарам брати участь у виборах до Європейського парламенту без необхідності відпустки.

В кінці лютого Єврокомісія вперше опублікує відомості про всі бюджетні видатки єврокомісарів. Крім того, Комісія публікуватиме щорічні доповіді про застосування нового кодексу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.