Єврокомісія виступила із пропозиціями реформи структури інституцій ЄС

Четвер, 15 лютого 2018, 11:28

Європейська комісія у середу представила низку конкретних кроків, які можуть покращити функціонування ЄС.

Пропозиції, висловлені напередодні неформальної зустрічі лідерів ЄС 23 лютого, опубліковані на сайті Єврокомісії.

Європейська комісія пропонує, аби у рамках виборів до Європейського парламенту політичні партії  висували кандидатів заздалегідь, до кінця 2018 року. Тоді передвиборчі кампанії зможуть розпочатися раніше.

Єврокомісія також пропонує звертати більше уваги на зв’язок між партіями країн-членів ЄС та європейськими партіями. "Політичні партії на національному рівні повинні підвищити прозорість щодо європейських партій, до яких вони належать, наприклад, використовуючи свої логотипи в кампанії і матеріалах для голосування", - йдеться у повідомленні.

Лідери Європейської ради також мають вирішити питання складу Європарламенту в 2019-2024 роках на основі пропозиції Європейського парламенту. Також вони повинні вирішити, що робити з вакантними місцями після виходу Великої Британії з ЄС.

Перед призначенням нового складу Єврокомісії, до якої входять 28 членів від кожної держави ЄС, лідери мають вирішити, чи варто й далі дотримуватись принципу одного представника з кожної країни-члена, чи навпаки зменшити склад комісії.

Також пропонується зробити структуру ЄС ефективнішою завдяки об’єднанню в одну посади президента Європейської ради та президента Європейської комісії.

Окрім того, Єврокомісія збільшить кількість зустрічей у рамках ініціативи діалогу громадян з представниками Єврокомісії, Європарламенту, урядів країн-членів ЄС, місцевої влади та громадянського суспільства.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.