Лідери ЄС в Брюсселі обговорять майбутнє після Brexit

П'ятниця, 23 лютого 2018, 08:39

У п’ятницю 27 лідерів ЄС без прем’єрки Великої Британії Терези Мей проведуть неформальний саміт в Брюсселі, на якому обговорять майбутнє ЄС після Brexit.

Про це повідомляє EUobserver.

Одним із найгостріших питань стане формування довгострокового бюджету ЄС на 2021-2027 роки, коли Британія вже вийде з ЄС. У той час як Євросоюз потребує додаткових витрат на оборону, безпеку та міграцію, бюджет ЄС недораховуватиметься 10 мільярдів євро щороку через вихід Британії.

Це означає, що у майбутньому держави-члени ЄС повинні сплачувати більші внески в бюджет. Майбутній уряд Німеччини готовий платити більше. Однак інші країни - Нідерланди, Австрія і країни Північної Європи - стверджують, що менший ЄС потребує меншого бюджету.

Одним з головних питань неформальної зустрічі також стане обговорення скорочення складу Європарламенту після Brexit.

Лідери також обговорять нові пріоритети: країни ЄС хочуть тісніше співпрацювати у сфері оборони, безпеки та міграції. Єврокомісія стверджує, що для забезпечення ефективності цієї політики у бюджет повинні надходити більші внески.

Ще одна ключова проблема, яка вже викликала розкол серед країн-членів, це ідея прив’язати виплати з фондів ЄС до дотримання верховенства права та міграційної політики. Стурбованість з приводу верховенства права викликають Польща та Угорщина, які також відмовились брати участь у схемі розселення мігрантів у ЄС. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.