Туреччина засудила рішення Нідерландів визнати геноцид вірмен

П'ятниця, 23 лютого 2018, 08:59

Туреччина рішуче засудила рішення нижньої палати парламенту Нідерландів визнати геноцидом масове вбивство вірмен за часів Османської імперії.

Про це йдеться в заяві турецького МЗС, повідомляє Hurriyet Daily News.

"Ми рішуче засуджуємо рішення Палати представників Нідерландів сьогодні (22 лютого – Ред.) визнати події 1915 року "геноцидом", - йдеться в заяві МЗС Туреччини.

Описуючи рішення нідерландського парламенту як "необгрунтоване", міністерство заявило, що рішення не має місця ні в історії, ні в правосудді. "Тому воно не має юридичної сили або чинності", - додали у міністерстві.

Позиція Туреччини щодо подій 1915 року полягає в тому, що загибель вірмен в східній Анатолії в 1915 році відбулася після того, як деякі з них приєдналися до росіян, що здійснювали вторгнення, і повстали проти османських сил.

Анкара не визнає ці події геноцидом, але визнає, що в ході Першої світової війни були жертви з обох сторін.

За оцінками істориків, близько 1 млн вірменів були вбиті турками, що було визначено багатьма вченими як перший геноцид ХХ століття.

У четвер нижня палата парламенту Нідерландів проголосувала за визнання геноцидом масове вбивство вірмен за часів Османської імперії. Голосування, ймовірно, ще більше збільшить дипломатичну напругу між Нідерландами та Туреччиною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.