КНДР здобувала ядерні ноу-хау через своє посольство в Берліні - розвідка

Вівторок, 6 лютого 2018, 13:08

Північна Корея зуміла отримати обладнання і технологію для програми з розробки балістичних ракет через своє посольство в Берліні.

Про це заявив глава німецького Федерального відомства із захисту конституції (BfV), передає Deutsche Welle.

"Ми визначили, що діяльність, пов'язана із закупівлями, відбувається там, з нашої точки зору щодо ракетної програми, а також в якійсь мірі щодо ядерної програми", - заявив глава відомства Ханс-Георг Маасен.

Хоча він не уточнив, яку саме технологію та обладнання було закуплено, Маасен сказав, що вони були подвійного призначення - можуть бути використані для цивільних та військових цілей.

"Коли ми виявляємо щось подібне, то намагаємося цьому запобігти", - сказав він. "Але ми не можемо гарантувати, що виявлятимемо та зупинятимемо всі випадки."

Маасен також зазначив, що деталі для програм Пхеньяна "були придбані через інші ринки, або, через тіньові фірми, які придбали їх у Німеччині".

Згідно із розслідуванням журналістів NDR, контррозвідка отримала інформацію про закупівлі Північної Кореї в 2016 і 2017 роках.

Ці предмети, як повідомляється, були використані для розробки ракетної програми країни.

У 2014 році північнокорейський дипломат намагався отримати спеціальний пристрій, який використовується у розробці хімічної зброї.

Раніше повідомлялося. що Північна Корея попри санкції ООН заробила майже $200 млн у 2017 році, постачаючи вугілля, а також зброю у Сирію та М'янму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.