Британська влада хоче обшукати сервери фірми, яка збирала дані для Трампа

Вівторок, 20 березня 2018, 09:24

Британський комісар із захисту інформації Елізабет Денем домагається ордеру на обшук британської компанії Cambridge Analytica, яку звинувачують у несанкціонованому використанні даних 50 млн користувачів Facebook для впливу на вибори у США в 2016 році.

Про це повідомляє BBC.

У понеділок керівника Cambridge Analytica також показали у прихованій зйомці в ефірі Channel 4 News. На відео глава компанії Александр Нікс розповідає, як його компанія може дискредитувати політиків в інтересах свої клієнтів.

Кореспондент, який видавав себе за потенційного клієнта, запитував про те, наскільки глибоко фірма може копати в пошуках компромату. Нікс відповів: "Ну, ми робимо набагато більше". Наприклад, за його словами, можна запропонувати потенційному клієнту "угоду, яка є надто хорошою, щоб бути правдою", і зняти це на відео.

Також він повідомив, що може "відправити кілька дівчат в будинок кандидата", додавши при цьому, що українські дівчата дуже красиві, і це зазвичай прекрасно спрацьовує. Нікс додав: "Я просто наводжу приклади того, що можна зробити, і що вже робилося".

Cambridge Analytica заявила, що журналістський матеріал "грубо спотворив" записані розмови.

Комісар із захисту інформації веде розслідування щодо Cambridge Analytica з приводу звинувачень, що компанія використовувала персональні дані користувачів з метою впливу на американські вибори.

Дані про користувачів, як підозрюють, були отримані без особистої згоди людей за допомогою онлайн-тестів.

Комісар Елізабет Денем зажадала у Cambridge Analytica надати доступ до баз даних компанії, утім, за її словами, компанія відмовилася підкоритися.

"Я не приймаю їх пояснення, тому буду змушена звернутися до суду для отримання ордера", - сказала вона в інтерв'ю Channel 4. За словами Денем, необхідно перевірити бази даних, сервери і зрозуміти, яким чином компанія обробляла і видаляла дані.

Cambridge Analytica стверджує, що при отриманні і обробці даних дотримувалась усіх правил. Проте компанія Facebook минулої п'ятниці повідомила про припинення доступу Cambridge Analytica до своїх платформ і даних до закінчення власного розслідування.

Як повідомлялося, фірма Cambridge Analytica зібрала для виборчого штабу Дональда Трампа дані про мільйони профілів користувачів Facebook в США, плануючи створити з їхньою допомогою програму для прогнозування і впливу на результат виборів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: