Організатор підпалу спілки угорців – з Придністров’я, діяв за вказівкою ФСБ – Москаль

Понеділок, 5 березня 2018, 13:27

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявив, що організатором підпалу Товариства угорської культури Закарпаття (ТУКЗ) в Ужгороді є житель Придністров’я, який діяв за вказівкою ФСБ.

Про це повідомляється на сайті глави Закарпатської ОДА.

За інформацією Москаля, підпал офісу організував мешканець Придністров’я, який одразу після злочину втік додому.

"За нашою інформацією, він співробітник МДБ (міністерства державної безпеки) Придністров’я. З огляду на статус цієї території, зараз він недосяжний для українських правоохоронних і судових органів, однак ні в кого немає жодних сумнівів, що за другим підпалом офісу ТУКЗ (так само, як і за першим у ніч на 4 лютого, який скоїли громадяни Польщі, члени праворадикальної організації "Фаланга"), стоїть ФСБ Росії", - повідомив Москаль.

За словами Москаля, російські спецслужби намагалися підключити для підпалу спілки місцевих "активістів". Після того, як це не вдалося, задіяли виконавців з інших областей.

"Мета провокації була зрозуміла одразу – посварити українців і угорців. Ми щиро вдячні Службі безпеки України та Національній поліції за блискучу операцію й оперативне розкриття злочину. Особливо враховуючи той факт, що теперішні злочинці діяли набагато професійніше, ніж польські праворадикали", - зазначив глава Закарпатської ОДА.

Москаль стверджує, що росіяни й далі влаштовуватимуть злочинні акції, щоб спробувати розсварити українців і угорців. У тому числі у зв’язку з відзначенням річниці Карпатської України в середині березня.

Як повідомлялося, Нацполіція розкрила обидва напади на Товариство угорської культури в Ужгороді. Загалом 5 осіб затримано.

За інформацією Москаля, серед затриманих є учасники АТО, які отримали гроші за виконання злочину.

"Підкреслюю, що виконавці не є членами політичної партії чи громадської організації, для них підпал офісу ТУКЗ став способом заробітку, а не якоюсь ідеологічною акцією", - додав він.

Нагадаємо, в Ужгороді 27 лютого у будівлі обласного офісу організації закарпатських угорців невідома особа встановила саморобний вибуховий пристрій на підвіконня офісу та підірвала його.

Це вже друга спроба нападу на офіс КМКС в Ужгороді за останній час. 4 лютого зловмисники кинули пляшку із запальною сумішшю у вікно будівлі.

Того ж дня стало відомо, що Агентство внутрішньої безпеки Польщі затримало поляків, підозрюваних у підпалі 4 лютого будівлі обласного офісу організації закарпатських угорців КМКС.

Детальніше - в статті "Польська фаланга Путіна: хто стоїть за підпалом спілки угорців в Ужгороді".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: