Україна вже зараз частково виконує умови членства в НАТО – Пристайко

Вівторок, 6 березня 2018, 10:10

Посол України в НАТО Вадим Пристайко заявив, що Україна вже зараз частково виконує умови членства в Північноатлантичному альянсі.

Про це він сказав в ефірі "112 Україна".

"Немає чіткого набору формальних ознак, за якими країна стає членом Альянсу. Наприклад, зараз Альянс бореться за те, щоб кожна країна витрачала не менше 2% на свою армію, щоб Альянсу був сильним з точки зору військової потужності. Україна вже зараз цей критерій повністю виконує, витрачаючи фактично 3% тільки на Збройні сили, майже 6% - на Збройні сили і безпековий сектор. Тобто цю частину ми вже виконуємо", - сказав він.

Також, за його словами, подавати заявку про вступ до НАТО варто тоді, коли члени Альянсу "готові нас прийняти та готові відкрити свої обійми, щоб Україна стала однією з них".

"Ось над цим ми працюємо. Як зробити так, щоб, з одного боку, Україна була вже готовою, і наші військові були готові стати частиною Альянсу. А з іншого боку - всі 29 членів, з різними інтересами, готові були запросити, і скажімо так, посунутися за столом, щоб Україна посіла своє місце за цим круглим столом Альянсу", - заявив він.

Нагадаємо, напередодні віце-прем’єр з європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що Україна повинна подати заявку для вступу до НАТО цього року до саміту Північноатлантичного альянсу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.