США: угорське питання не має блокувати відносини НАТО з Україною

Четвер, 12 квітня 2018, 11:39

Постійний представник Сполучених Штатів Америки при НАТО Кей Бейлі Хатчісон вважаэ, що Угорщина не має виносити на рівень Альянсу проблеми у відносинах з Україною.

Про це вона заявила на панельній дискусії в рамках Київського безпекового форуму, організованого фондом OpenUkraine, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Дипломат визнала, що через принцип консенсусу в ухваленні рішень в НАТО, криза в відносинах Угорщини та України вплинула на порядок денний відносин Києва з Альянсом.

"Те, що ми ухвалюємо рішення консенсусом, дуже ускладнює ухвалення рішення", - пояснила вона.

Кей Бейлі Хатчісон розповіла, що докладає зусиль для вирішення даної кризи. "Ми намагаємося зробити все, щоби угорці сіли разом з українцями і домовлялися щодо мовної норми. Ми категорично проти того, щоби питання двосторонніх відносин заходили в НАТО і визначали порядок денний", - пояснила вона.

Як відомо, Угорщина пообіцяла блокувати усі ініціативи України з інтеграції до ЄС та НАТО через ухвалений закон про освіту.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто пообіцяв заблокувати участь президента Порошенка у саміті НАТО, який відбудеться в Брюсселі у липні 2018 року.

Сійярто заявив, що Угорщина не підтримає проведення зустрічі міністрів оборони ЄС та України, запланованої на квітень, а також заблокує проведення комісії Україна-НАТО на найвищому рівні у липні, участь у якій повинен взяти президент Петро Порошенко, якщо Україна не виконає вимоги Будапешта.

Київ розраховує, що Угорщина не блокуватиме участь Порошенка в саміті НАТО

У НАТО сподіваються, що Угорщина та Україна домовляться щодо мовного закону, через який Будапешт блокує зустрічі Києва у Північноатлантичному альянсі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.