Данія хоче прив’язати "Північний потік-2" до українського транзиту

П'ятниця, 13 квітня 2018, 08:19

Данія хоче прив’язати будівництво газопроводу "Північний потік-2" до збереженням ролі України як країни-транзитера газу.

Про це у четвер після зустрічі з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель заявив прем'єр-міністр Данії Ларс Люкке Расмуссен, повідомляє Reuters.

"Українське питання має вирішальне значення в цьому контексті", - зазначив Расмуссен. Обидва політики зажадали від Росії оголосити, що Україна не втратить своє важливе значення країни-транзитера через будівництво "Північного потоку-2".

Расмуссен також зазначив, що уряд Данії досі не надав дозволу для будівництва газопроводу у своїй винятковій економічній зоні. Законодавство Данії вимагає, щоб уряд також "розглядав геополітичні обставини". Зараз це питання розглядає МЗС Данії.

За його словами, зрозуміло, що в контексті "Північного потоку-2" мова йде не тільки про комерційний проект, а й про політику. Він радий, що у понеділок це також підкреслила Ангела Меркель.

10 квітня на перс-конференції з Порошенком Меркель заявила, що проект "Північний потік-2" не може бути реалізований без збереження України як країни-транзитера. Зауважимо, що в Німеччині компанія Nord Stream 2 AG отримала повний комплект дозволів на будівництво та експлуатацію газопроводу.

Як повідомлялось, проект "Північний потік-2"  передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Супротивники проекту - у тому числі Польща, країни Балтії та Данія - стверджують, що "Північний потік-2" збільшить залежність ЄС від "Газпрому", який вже постачає близько третини об’ємів газу в ЄС.

Наразі дві країни - Німеччина та Фінляндія - видали повний комплект дозволів на будівництво "Північного потоку-2".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.