Парламентський комітет асоціації Україна-ЄС закликав скасувати е-декларації активістів

Четвер, 19 квітня 2018, 19:02

Парламентський комітет асоціації ЄС-Україна закликає Верховну раду скасувати положення про електронні декларації для громадських організацій.

Про це йдеться у заяві, ухваленій комітетом на засіданні, яке відбулося 18-19 квітня у Страсбурзі.

"Шкодуємо, що український парламент не прийняв законів, які скасовують вимоги про електронне декларування для активістів громадянського суспільства, які працюють у сфері боротьби з корупцією; закликаємо негайно вжити необхідних заходів для його скасування", - йдеться у заяві.

У документі також відзначається відсутність прогресу у перевірці електронних декларацій Національним агентством з запобігання корупції.

Нагадаємо, керівництво Ради зарeєструвало новий законопроект, який скасовує зобов’язання щодо декларування громадськими активістами, які виконують антикорупційну діяльність, а також особами, які отримували кошти або майно за рахунок міжнародної технічної допомоги.

Як повідомлялося, єврокомісар Йоганнес Ган зробив вкрай жорстку заяву у зв’язку з досі нескасованою вимогою про е-декларування для активістів. Ган звинуватив Київ у невиконанні власних обіцянок. 

Брюссель неодноразово вимагав від України скасувати це зобов’язання, але нічого не було зроблено: президент Порошенко запропонував проект закону, який був жорстко розкритикований Венеціанською комісією, а Верховна рада не знайшла голосів для скасування скандальних норм.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.