У Страсбурзі закликають узгодити закон про Антикорупційний суд з "Венеціанкою"

Четвер, 19 квітня 2018, 19:28

Законопроект "Про Вищий антикорупційний суд" має бути узгоджений з рекомендаціями Венеціанської комісії.

Про це йдеться у заяві, ухваленій Парламентським комітетом асоціації ЄС-Україна на засіданні, яке відбулося 18-19 квітня у Страсбурзі.

"Члени комітету вітають прийняття в першому читанні закону про створення Вищого антикорупційного суду, але вважають, що необхідна подальша робота з метою узгодження закону з рекомендаціями Венеціанської комісії", - йдеться у заяві.

У документі підкреслюється вирішальне значення завершення реформи судової системи на всіх рівнях.

"Переконані, що успішне здійснення реформи не буде можливим без більш прозорої роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів і без активної консультації з громадянським суспільством. Знову заявляємо, що ефективна боротьба з корупцією є найважливішою для успіху всього процесу реформ; високо оцінюємо прогрес, досягнутий у зміцненні антикорупційної інституційної архітектури та закриття простору для корупції у багатьох сферах", - відзначають члени комітету.

У заяві також висловлюється занепокоєння з приводу незаконного розкриття даних, пов'язаних з розслідуваннями або пошуковими діями Національного антикорупційного бюро.

"Наголошуємо на важливості збереження незалежності НАБУ та САП та їх інституціональних можливостей для розслідування та судового переслідування випадків скоординованої корупції", - йдеться у заяві.

Зазначимо, що сьогодні спікер Ради України Андрій Парубій запросив секретаря Венеціанської комісії  Томаса Маркерта долучитися до обговорення законопроектів Про національну безпеку та Антикорупційний суд.

Нагадаємо, Маркерт в інтерв’ю "Європейській правді" раніше заявляв про готовність взяти участь у роботі над змінами законопроекту "Про Вищий антикорупційний суд" України.

Додамо, що посли країн "Великої сімки" також просили Верховну Раду залучити до роботи над змінами до законопроекту про Антикорупційний суд експертів Венеціанської комісії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: