G7 просить Раду залучити Венеціанку до змін проекту про Антикорупційний суд

Четвер, 15 березня 2018, 18:58

Посли країн "Великої сімки" попросили Верховну Раду залучити до роботи над змінами до законопроекту про Антикорупційний суд експертів Венеціанської комісії.

Про це йдеться у листі посла Канади в Україні Романа Ващука до нардепа Руслана Князевича, який очолює комітет ВР з питань правової політики та правосуддя.

6 березня посли зустрілися із членами цього комітету. Як ідеться в листі, дипломати "високо цінують бажання комітету залучити експертів Венеціанської комісії та інших міжнародних експертів до доопрацювання тексту проекту Закону з метою підготовки ефективної правової бази для утворення незалежного та такого, що заслуговує довіру, Вищого антикорупційного суду в Україні".

Посли рекомендують якомога швидше направити письмове звернення експертам "Венеціанки" для залучення їх до роботи над змінами до законопроекту.

Як відомо, створення Антикорупційного суду є однією з ключових умов для відновлення співпраці України з МВФ. Також через це не може бути підписана домовленість про нову програму макрофінансової допомоги ЄС для України.

У Венеціанській комісії наполягають, що міжнародні експерти повинні мати вирішальну роль у відборі антикорупційних суддів і мати механізм блокування призначення кандидатів, які не відповідають вимогам.

1 березня народні депутати підтримали в першому читанні внесений президентом Петром Порошенком законопроект про Антикорупційний суд. Зараз ВР працює над внесенням змін до законопроекту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.