Президент Румунії не підтримує перенесення румунського посольства до Єрусалима

П'ятниця, 20 квітня 2018, 12:51

Президент Румунії Клаус Йоганніс вважає, що перенесення румунського посольства з Тель-Авіа до Єрусалима порушить міжнародне право.

Про це повідомляє Romania.TV.

Румунський президент відреагував на заяву лідера керівної Соціал-демократичної партії Румунії Лівіу Драгні про те, що румунський уряд наслідує приклад Сполучених Штатів і перенесе своє посольство в Ізраїлі до Єрусалима.

У заяві президентського палацу сказано, що президент Йоганніс не був проінформований щодо наміру уряду перенести посольство.

Президент Румунії вважає, що посольство може бути перенесене лише після завершення переговорів щодо мирного процесу на Ближньому Сході, центральною темою яких є статус Єрусалима. Окрім того, наголошують у президентському палаці, таке рішення може бути схвалене лише після ретельного аналізу можливих наслідків.

Президентська адміністрація нагадала про низку резолюцій Ради Безпеки ООН та Генеральної асамблеї ООН, у яких держави-члени закликають утриматися від створення дипломатичних місій в Єрусалимі.

"На цьому етапі переміщення румунського посольства в Єрусалим буде порушенням відповідного міжнародного права", - йдеться у заяві.

Нагадаємо, 6 грудня президент США Дональд Трамп, попри застереження світової спільноти, схвалив рішення визнати Єрусалим столицею Ізраїлю.

Ізраїль вважає місто Єрусалим своєю неподільною столицею. Ізраїль захопив східну частину міста під час Шестиденної війни в 1967 році та згодом анексував.

Палестинці прагнуть зробити східну частину Єрусалима майбутньою столицею власної держави.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.