В Україні якість продуктів перевірятимуть за стандартами, близькими до ЄС

Середа, 4 квітня 2018, 11:59

4 квітня набрав чинності закон України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин", який наближає систему держконтролю за харчовою продукцією до стандартів ЄС.

Про це повідомляє сайт Держспоживслужби.

"Закон є значним кроком у реформуванні системи державного контролю безпечності харчових продуктів, її наближенні до європейських принципів здійснення контролю, що є надзвичайно важливим у контексті виконання зобов’язань в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що документ розроблявся за допомогою експертів проекту ЄС "Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні" та активно підтримувався Єврокомісією.

Даний закон вводить можливість перевірок бізнесу без повідомлення власників. Також закон вводить новий формат періодичності перевірок бізнесу. Підприємства перевірятимуть залежно від ступеня ризику для життя і здоров'я людей.

"Наприклад, підприємство, яке віднесене до високого ступеня ризику, буде перевірятися раз в квартал", - йдеться в повідомленні.

Згідно з новим законом, інспектори проводитимуть перевірки згідно з уніфікованими актами перевірки. Документ буде містити вичерпну кількість питань для перевірки і буде публічним.

Також закон вводить норму, згідно з якою інформацію про підприємство, на якому була виявлена ​​небезпечна продукція, буде публікуватися на сайті Держспоживслужби.

Закон визначає 8 видів порушень із 19-ти, накладанню яких передує припис – письмова вимога посадової особи органу контролю про усунення порушення. Невиконання припису тягне застосування заходу адміністративного впливу у вигляді штрафу.

Закон також посилює санкції для порушників. Сума штрафу для юридичних осіб може досягати 70 000 гривень - залежно від вчиненого правопорушення.

Наприклад, за виробництво продуктів або кормів з використанням незареєстрованої потужності загрожує штраф 74 460 грн для юридичних осіб, на фізичних осіб-підприємців - 40 954 грн.

При виявленні факторів на виробництві, які можуть представляти загрозу для життя і здоров'я, інспектор має право прийняти рішення про тимчасове припинення роботи підприємства на термін до 10 робочих днів. Зупинка роботи більше цей термін здійснюється тільки за рішенням суду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.