Мін'юст заперечив нявність боргів України з виплат за рішеннями ЄСПЛ

Четвер, 5 квітня 2018, 14:46

Україна не має заборгованості з виплат за рішеннями Європейського суду з прав людини.

Про це йдеться у заяві на сайті Міністерства юстиції України.

"У 2018 році уряд прозвітував Комітету міністрів Ради Європи про виплату відшкодування, присудженого Європейським судом з прав людини за всіма прийнятими рішеннями, які вступили в законну силу станом на 31 грудня 2017 р. Нині за відповідною бюджетною програмою відсутня заборгованість на виконання рішень Європейського суду", - йдеться у повідомленні.

У Мінюсті пояснили, що виплата відшкодування має бути здійснена у тримісячний строк з моменту набуття рішенням статусу остаточного або у строк, передбачений у рішенні.

"Під час виконання рішень можуть виникати певні труднощі. Часто вони пов’язані з неподанням заявниками інформації для перерахування коштів на відповідний банківський рахунок або з тим, що заявники проживають на тимчасово окупованій території", - зазначили в міністерстві.

У таких випадках кошти надсилаються на депозитний рахунок Департаменту державної виконавчої служби Мінюсту. Заявник може в будь-який час протягом року звернутись для отримання коштів.

"Відповідно до практики Ради Європи, якщо кошти надіслані до державної виконавчої служби України, рішення не вважається виконаним. Це стало причиною того, що Україна зіткнулася з певними труднощами під час звітування Комітету міністрів Ради Європи. Часто суд приєднує до одного рішення велику кількість заяв різних громадян, що також створює складнощі із підготовкою звітів. Адже необхідно повністю виконати всі без винятку частини такого рішення", - пояснили в Мінюсті.

Нагадаємо, у звіті Комітету міністрів Ради Європи повідомляється про те, що в 2017 році Україна дотрималася термінів оплати в 45 справах ЄСПЛ, у порівнянні з 20 у 2016 році. У 22 справах Україна виплатила компенсацію після встановленого терміну.

До кінця 2017 року, за даними Комітету, не було жодної інформації про виплату у 273 справах. З них інформація щодо оплати у 212 справах не була отримана протягом більше шести місяців після закінчення крайнього терміну.

Загалом у 2017 році Європейський суд з прав людини присудив позивачам проти України 1 195 237 євро "справедливої компенсації".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.