ЄС закликає Молдову поглибити реформи і засудити шахраїв, які вкрали $1 млрд

Четвер, 5 квітня 2018, 16:59

Молдова досягла успіху в реалізації низки реформ, але потребує ще більшого прогресу, щоб повною мірою скористатися перевагами Угоди про асоціацію з ЄС.

Про це йдеться у річному звіті щодо імплементації Кишиневом Угоди про асоціацію, опублікованому на сайті Європейської комісії.

"Республіці Молдова вдалося стабілізувати економічну ситуацію і, з постійною, але умовною підтримкою від Європейського Союзу та інших міжнародних партнерів, просунутися в здійсненні низки реформ, зокрема у зміцненні глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі", - йдеться у звіті.

В той же час в ЄС відзначають, що Кишиневу досі необхідно вирішити проблему корупції на вищому рівні, повернути незаконно привласнений за допомогою банківських махінацій мільярд доларів, і притягнути до відповідальності винних у шахрайстві.

Як відомо, у Молдові напередодні парламентських виборів у листопаді 2014 року з трьох банків країни зникла сума загалом на $1 млрд.

Також Молдову закликають взятися за ґрунтовну реформу судової системи.

"Деякі реформи нещодавно запроваджені у сферах бізнесу і фінансів, але необхідний подальший прогрес в інших областях, зокрема, в боротьбі з корупцією і реформуванні судової системи. Наша підтримка для громадян Республіки Молдова очевидна, і ми очікуємо задовільного ходу реформ з боку влади, які принесуть відчутні переваги для громадян Молдови", - заявила високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні.

Єврокомісар з питань європейської політики сусідства Йоганес Ган зазначив, що частка ЄС в експорті Молдови зросла і становить зараз більше половини від загального обсягу торгівлі країни.

"ЄС допоміг створити понад 1500 робочих місць за рахунок підтримки малого бізнесу. Це тільки один з багатьох прикладів, який показує, чому ЄС важливий для Республіки Молдова і чому наша співпраця вигідна для життя її людей. Щоб повною мірою пожинати плоди нашої Угоди про асоціацію, Республіка Молдова повинна продовжувати проведення подальших реформ, без затримок", - сказав він.

Нагадаємо, делегація членів комітету з закордонних справ Європейського парламенту 5-6 квітня відвідає Україну та Молдову з метою оцінки виконання угод про асоціацію з Євросоюзом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.