В Італії офіційні консультації щодо формування уряду пройшли безрезультатно

Четвер, 5 квітня 2018, 16:02

Офіційні дводенні консультації щодо формування уряду Італії під керівництвом президента Серджо Матарелли не принесли результату.

Про це передає Reuters.

Партійні лідери, виходячи  у четвер з офісу Маттарелли заявили про непримиренні вимоги сторін, які ускладнили завдання. Радники президента зазначають, що переговори можуть зайняти кілька тижнів.

Лідер крайньо правої "Ліги Півночі" Маттео Сальвіні заявив, що хоче сформувати уряд зі своїми правоцентристськими союзниками, але визнав, що для цього вони повинні об'єднатися з рухом "5 зірок".

"Не треба бути вченим, щоб зрозуміти, що інші рішення можуть бути тимчасовими й імпровізованими", - сказав він.

Однак лідер "Forza Italia" Сільвіо Берлусконі, головний політичний союзник Сальвіні, дав зрозуміти, що він не хоче мати нічого спільного з "5 зірками", який виключає будь-яку угоду з мільярдером.

"Ми не відкриті до державних рішень, у яких заздрість і соціальна ненависть, політика злиднів і судові полювання на відьом є наріжним каменем", - сказав Берлусконі.

"Такий уряд міг би принести нашій країні серйозні труднощі в Європі і розкрутити рецесивну спіраль", - додав він.

Нагадаємо, рух "5 зірок" отримав найбільшу кількість голосів на виборах, якщо рахувати за окремими партіями. В той же час, найбільше місць у парламенті має консервативна коаліція, до якої входять крайньо права "Ліга Півночі", її більш помірний союзник "Forza Italia" та ліва "Партія свободи та рівності".

"5 зірок" та "Ліга Півночі" претендують на право висунути кандидатуру прем'єр-міністра та очолити уряд.

Партії досі не дійшли згоди, хто ж очолить уряд, а лідер "Ліги Півночі" Маттео Сальвіні навіть заявив, що бачить 50-відсотковий шанс того, що ніякої угоди врешті-решт не буде і що в найближчі кілька місяців відбудуться нові вибори.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: