СОТ підтвердила: ЄС виплатив Airbus $22 млрд незаконних субсидій

Вівторок, 15 травня 2018, 19:27

Світова організація торгівлі постановила, що Євросоюз платив мільярди доларів незаконних субсидій авіабудівній компанії Airbus, що шкодило інтересам її американського конкурента Boeing.

Про це повідомляє BBC.

СОТ відхилила апеляцію Airbus на рішення від 2016 року, заявивши, що європейський виробник літаків не зміг виправити шкоду, заподіяну Boeing.

Boeing стверджував, що європейські країни надали субсидії компанії Airbus у розмірі 22 мільярди доларів (у початковій новині ВВС була інформація про 18 мільярдів), щоб допомогти розпочати реалізацію реактивних літаків A380 та A350.

Airbus має подібну справу проти Boeing і очікує рішення від СОТ. Звинувачення, рішення та апеляції тривали 14 років.

Голова Boeing і головний виконавчий директор Денніс Муйленбург заявив: "Фінальна постанова СОТ надсилає чітке повідомлення: нехтування правилами та нелегальні дотації не допускаються"

Торговельний представник США Роберт Лайфайзер зазначив: "ЄС було давно пора припинити ці субсидії . Якщо ЄС нарешті не припинить дії, спрямовані на порушення правил і заподіяння шкоди інтересам США, Сполученим Штатам доведеться просувати контрзаходи на продукцію ЄС".

Протягом 90-х років ЄС та США дотримувалися узгоджених правил щодо субсидування літаків, поки США не вийшли з угоди, і обидві сторони подали скарги один на одного у 2004 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.