Ізраїль першим у світі використав винищувачі F-35 у бойових умовах

Вівторок, 22 травня 2018, 15:32

Військово-повітряні сили Ізраїлю застосували новітні американські винищувачі F-35 у бойових умовах. Це перше використання цих літаків у бою.

Про це Ізраїльські сили оборони повідомили у Twitter.

"Літаки "Adir" вже експлуатуються і виконують польоти в оперативних. Ми першими в світі використовуємо F-35 в оперативній діяльності", - йдеться у повідомленні.

"Adir" – це версія F-35, зроблена для ізраїльської армії. Командувач ізраїльськими ВПС генерал Амікам Норкін повідомив, що літаки використовували під час двох недавніх авіаударів в Сирії.

Ізраїль замовив 50 винищувачів F-35. Проте минулого року парламент закликав Міністерство оборони провести аналіз альтернатив, перш ніж робити нові замовлення.

Нагадаємо, Військово-повітряні сили США у серпні 2016 року оголосили, що перша ескадрилья новітніх винищувачів F-35A готова до виконання бойових завдань. Однак ці літаки поки жодного разу не брали участі в бойових операціях.

Раніше ВВС США повідомляли про намір розгорнути в Європі ці новітні літаки в модифікації F-35A на початку 2020 року. Про можливості задіяти F-35 на деякий час для охорони повітряних кордонів країн Балтії повідомив влітку минулого року американський генерал Герберт Карлайл.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.