Країни ЄС, що не входять до єврозони, не готові до введення єдиної валюти - звіт

Середа, 23 травня 2018, 16:14

Сім країн-членів Євросоюзу, які планують перейти на євро, поки не готові до приєднання до єврозони через невиконання певних вимог.

Про це йдеться у документі Єврокомісії під назвою "Доповідь про конвергенцію".

Доповідь стосується Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії, Хорватії, Чехії, Швеції, які входять до ЄС, але не до єврозони.

Основними критеріями для вступу до єврозони є стабільність цін, здорові державні фінанси, стабільність обмінного курсу і конвергенція довгострокових процентних ставок. Також береться до уваги сумісність національного законодавства з валютно-економічними правилами ЄС.

За висновками Єврокомісії, жодна з цих держав не відповідає критерію обмінного курсу, тому що не бере участь у механізмі обмінного курсу.

Болгарія, Хорватія і Швеція виконали три з чотирьох критеріїв, окрім обмінного курсу. Чехія, Угорщина та Польща відповідають двом критеріям, Румунія - лише один критерій, який стосується державних фінансів.

"Вказані країни, як правило, добре інтегровані економічно та фінансово в ЄС. Проте деякі з них все ще стикаються з макроекономічною вразливістю та/або стикаються з проблемами, пов'язаними з їхнім бізнес-середовищем та інституційною структурою, що може становити ризик для стабільності процесу конвергенції", - йдеться у звіті.

Нагадаємо, єврокомісар з економіки і фінансових справ П'єра Московісі заявив, що Болгарія стане 20 членом єврозони, але не повинна поспішати з цим процесом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: