Берлін підтримав позицію Єврокомісії виключити Британію з проекту "Галілео" - ЗМІ

Четвер, 24 травня 2018, 10:41

Німеччина підтримує позицію Європейської комісії виключити Велику Британію з супутникового проекту "Галілео" після Brexit.

Про це повідомляє The Times.

"Галілео" - це відповідь Європи на глобальну систему позиціонування США, або GPS, яка давно є основою супутникових навігаційних пристроїв в автомобілях, літаках і мобільних телефонах.

У січні Єврокомісія схвалила переміщення резервного центру зберігання даних для системи "Галілео" з британського міста Свонвік до Іспанії. Однак рішення про повне відключення Британії від системи поки не прийнято.

Французькі чиновники в приватному порядку повідомили Єврокомісію, що вони незадоволені пропозиціями відмовти Британії в доступі до зашифрованої навігаційної системи ЄС для урядових і військових користувачів після її виходу з блоку.

Позицію Парижа підтримали Іспанія, Швеція, Нідерланди та країни Балтії. Дипломати цих країн стурбовані тим, що група високопоставлених чиновників з Брюсселя, очолювана новим генеральним секретарем Мартіном Зельмаєром, перевищує свої повноваження.

Зокрема, вони незадоволені, що Зельмаєр без відповідних консультацій в квітні написав листа послу Британії в ЄС, в якому, по суті, повідомив про припиненні участі Британії в проекті "Галілео".

Видання зазначає, що Зельмаєр, який займає найвищу чиновницьку посаду у виконавчих органах ЄС, в хороших відносинах з німецьким міністром економіки Петером Альтмаєром.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.