Президент Італії не затвердив уряд, Конте відмовився від посади прем’єра

Понеділок, 28 травня 2018, 09:19

Джузеппе Конте, якого на посаду прем’єр-міністра Італії висунули дві популістські партії - "Рух п’яти зірок" і "Ліга", не зміг сформувати уряд і повернув мандат, який він отримав від президента Серджо Маттарелли.

Про це повідомляє Politico.

Причиною зриву формування уряду стала суперечка навколо кандидатури міністра економіки – 81-річного євроскептика Паоло Савони.

Минулого тижня італійські ЗМІ цитували уривки з книги Савони, яка має вийти за кілька днів. У ній він, зокрема, жорстко критикує єдину європейську валюту, а також багато критикує сусідню Німеччину і навіть бачить лінію наступності між Німеччиною Ангели Меркель і Німеччиною Гітлера і Кайзера.

"Невизначеність нашої позиції до євро перелякала італійських та іноземних інвесторів, які вклали кошти в цінні папери та компанії. Збільшення спредів збільшує борг і зменшує можливість соціальних витрат. Це спалювання ресурсів і заощаджень компаній і ризики для сімей та італійських громадян, а також ризики для іпотеки. Рішення не приймати міністра фінансів я приймав не легковажно", - сказав Маттарелла.

Маттарелла відмовився затвердити Савону, посилаючись на його опозицію до єдиної валюти за заяви про необхідність виходу з єврозони. Цей крок став абсолютно безпрецедентним: попередні президенти використовували свої повноваження відмовляти у призначенні міністра, хоча ніколи не робили цього через погляди кандидатів на євро.

Після того, як обидві партії відмовилися виключити Савону зі списку міністрів, Конте у неділю ввечері відмовився від мандату на формування нового уряду.

Тепер президент Італії може скликати дострокові вибори або призначити технократичну владу, що керуватиме країною до наступних виборів. Маттарелла у понеділок вранці зустрінеться з колишнім офіційним представником Міжнародного валютного фонду Карло Коттареллі, якому, ймовірно, доручить сформувати технократичний уряд.

Однак технократичний уряду потребує затвердження в парламенті, а популісти навряд чи його підтримують. Вони давно давали зрозуміти, що краще підуть на дострокові вибори, ніж втратять владу.

Ця ситуація загрожує конституційною кризою, оскільки лідери "Руху 5 зірок" та "Ліги" засудили дії президента і навіть закликали до імпічменту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.