Латвія розслідує, чи переказували її банки гроші Кремля на спробу путчу в Чорногорії

Середа, 30 травня 2018, 15:35

Влада Латвії розслідує можливе використання своїх банків в якості каналів фінансування передбачуваних операцій Кремля щодо втручання у внутрішню політику інших країн.

Про це пише Reuters з посиланням на латвійських чиновників.

Розслідування почалося після того, як Рига отримала відповідне попередження від США. Як підтвердив агентству глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс, громадяни Росії і деяких інших колишніх радянських республік, зокрема люди, які потрапили під санкції США, вкладали гроші в латвійські банки.

Деякі з цих людей могли використовувати подібні вкладення для "підриву політичних систем в інших країнах", - зазначив міністр.

"Нині наші правоохоронні органи розслідують деяку надану нам інформацію, пов'язану з гібридною війною", - сказав Рінкевичс.

Міністр економіки Латвії Дана Рейзніеце-Озола підтвердила, що уряд почав таке розслідування після отримання достовірної інформації від "наших стратегічних партнерів" - Сполучених Штатів.

"Це актуально для всієї Європи. Особливо якщо це правда, що гроші були використані для маніпулювання результатами виборів у кількох європейських країнах", - зазначила Рейзніеце-Озола.

Міністри уточнили, що мова зокрема йде про рух коштів з Росії через латвійський банк для підтримки спроби держперевороту в Чорногорії. У кінці 2016 року, коли чорногорці проголосували на парламентських виборах, влада країни заарештувала 20 осіб із сусідньої Сербії за звинуваченням у плануванні збройного нападу на прем'єр-міністра Чорногорії.

Сербія пізніше заявила, що місцева розвідка і слідчі органи "ізолювали" групу людей, підозрюваних в здійсненні дій проти влади в Чорногорії. Серед них виявилися члени правих організацій, колишні учасники воєнізованих формувань, які воювали в Донбасі. Вони володіли складним обладнанням, яке давало змогу відстежувати переміщення прем'єра Чорногорії Міло Джукановіча і ховатися від чорногорських спецслужб. У них також конфіскували уніформу і близько 125 тисяч євро.

Спеціальний прокурор Чорногорії на основі цих даних звинуватив Москву в причетності до змови, яка, за його словами, була спрямована на те, щоб зупинити інтеграцію цієї колишньої югославської республіки в НАТО. Кремль назвав ці звинувачення "абсурдними".

Росію також звинувачують у втручанні у вибори інших країн - від Німеччини до США і Франції. Москва всі претензії заперечує.

На початку цього року американська влада звинуватила третій за величиною банк Латвії ABLV у відмиванні грошей і порушенні режиму санкцій відносно Північної Кореї. Це призвело до закриття банку. У відмиванні російських грошей був запідозрений глава Центробанку Латвії Ілмар Римшевич.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.