Катування у секретній тюрмі ЦРУ: Литва виконає рішення європейського суду

Четвер, 31 травня 2018, 16:17

Несприятливе для Литви рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) у Страсбурзі про існування в минулому на території країни таємної в'язниці ЦРУ США доведеться обов'язково виконати.

Про це заявила литовський президент Даля Грибаускайте, передає Delfi.

"Рішення ЄСПЛ прийнято, воно не сприятливe для Литви. Збиток репутації вже завдано. У нас є зобов'язання перед Європейською конвенцією з прав людини, тому ми зобов'язані виконувати рішення суду", - заявила глава держави.

У свою чергу міністр юстиції Литви Ельвінас Янкявічюс заявив, що Литва має можливість оскаржити рішення ЄСПЛ у Великій колегії суду.

Згідно з рішенням суду, Литва та Румунія порушили права двох підозрюваних у тероризмі членів угруповання "Аль-Каїда", допомігши ЦРУ у жорстокому поводженні з ними.

ЄСПЛ заявляє, що у Румунії з вересня 2003 року до листопада 2005 року розміщувався секретний об’єкт ЦРУ для утримування підозрюваних під вартою. У Литві подібний об’єкт діяв з лютого 2005 року по березень 2006 року. ЄСПЛ рекомендує Литві та Румунії провести повне розслідування та покарати відповідальних за порушення посадових осіб.

Крім того, Литва має виплатити заявникові 100 тисяч євро компенсації та 30 тисяч євро на відшкодування витрат. Румунія також заплатить заявникові 100 тисяч євро компенсації, про відшкодування витрат він не просив.

За даними американської розвідки, Абу Зубайда, палестинець, який народився в Саудівській Аравії, в 1990-х роках був головним вербувальником "Аль-Каїди", а пізніше став ключовим посередником, який пов’язував Усаму бін Ладена з іншими осередками організації.

Абд Аль-Наширі із Саудівської Аравії очолював операції "Аль-Каїди" в регіоні Перської затоки. Обидва були затримані американцями у 2001 році і зараз перебувають у в'язниці Гуантанамо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.