США розглядають розгортання протиракетної системи в Німеччині - ЗМІ

П'ятниця, 1 червня 2018, 14:55

Американські військові провели попередні обговорення щодо розгортання потужної системи протиракетної оборони в Німеччині для посилення європейської оборони.

Про це пише Reuters з посиланям на два джерела, знайомих з цим питанням.

Пропозиція встановити систему протиракетної оборони США THAAD в Європі почала обговорюватись після виходу США з ядерної угоди з Іраном. У той час як Європа і Сполучені Штати перебувають в протиріччі щодо долі угоди, вони поділяють стурбованість з приводу триваючої розробки Іраном балістичних ракет.

Іранські ракети "Шахаб-3" вже можуть вражати цілі на відстані 2000 км, чого достатньо, щоб досягти Південної Європи, а іранська Революційна Гвардія заявила, що збільшить їхню дальність, якщо їй загрожуватиме небезпека, оскільки дальність обмежена стратегічною доктриною, а не технологічними обмеженнями.

Високопоставлений німецький військовий чиновник вказав на необхідність встановити більше радарів по всій Європі, щоб краще відстежувати потенційні загрози, а також перехоплювати сигнали, якщо це необхідно. У Міністерстві оборони США заявили, що рішення про такі дії наразі прийняті не були.

"У даний час немає планів з розміщення THAAD у Німеччині. Ми не обговорюємо потенційне майбутнє військове планування, оскільки ми не хотіли б сигналізувати про наш намір потенційним супротивникам. Німеччина залишається в числі наших найближчих партнерів і сильних союзників", - заявив офіційний представник Пентагону Ерік Пахон.

Розгортання ще одної оборонної системи ПРО США в Європі може заспокоїти союзників НАТО у Південній Європі, які вже перебувають в зоні ураження ракет Ірану, сказав один військовий чиновник з цього регіону.

Як відомо, Румунія і Польща також встановлять протиракетні системи США Patriot у відповідь на загрозу з боку Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.