Словенські села, що не хочуть приєднання до Хорватії, гальмують виконання арбітражу

Субота, 2 червня 2018, 14:23

Місцева влада словенського міста Піран вирішила не вилучати з муніципального статуту назви сіл Бужині, Шкоделіні, Млини та Шкриле, які згідно з рішенням Гаазького арбітражу переходять до Хорватії.

Про це повідомляє словенське видання Delo.

Поки рішення про видалення згадки про села перенесли на наступне засідання.

"Видалення назв населених пунктів вимагало міністерство державного управління" - заявив мер Пірана Петер Боссман.

Міністерство повідомило, що згідно з рішенням арбітражного суду в Гаазі щодо кордону між Хорватією і Словенією, чотири села мають перейти до Хорватії. Протягом перехідного періоду місцева влада мала вилучити назви сіл зі статутних документів.

Місцева влада запевняє, що мешканці сіл, які переходять до Хорватії, не втратять словенське громадянство і права, які воно надає, зокрема, право на освіту, медичне забезпечення, право голосу.

В той же час противники приєднання сіл до Хорватії виступили з ініціативою оцінки конституційності закону про новий державний кордон з Хорватією. Вони заявляють, що рішення арбітражу не виконується обома країнами і через це є сумніви у його легітимності.

Як відомо, згідно з рішенням арбітражного суду, Словенії відійшли три чверті площі Піранської затоки, також вона отримала право вільного проходу до міжнародних вод через хорватські територіальні води в Адріатичному морі.

Цей коридор повинен бути шириною близько 2,5 морських миль (4,63 км). Європейська комісія висловила підтримку арбітражній процедурі та закликала виконати рішення.

У Хорватії назвали рішення суду заангажованим, відмовившись його виконувати. У березні Словенія передала Єврокомісії лист, в якому виклала суть своїх претензій до Хорватії через невиконання нею рішення арбітражу щодо кордону.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.