ЧС-2018: іноземці, що приїхали в Росію, просять притулку у Фінляндії

Середа, 20 червня 2018, 13:25

У Фінляндії зафіксували випадки спроб іноземних громадян, які під виглядом фанатів приїхали на Чемпіонат світу з футболу, проникнути на територію країни через Росію.

Про це пише Yle.

Зазвичай для поїздок у Росію необхідно отримувати візу, але для футбольних фанатів зробили виняток. Власники квитків на матчі турніру і спеціального пропуску Fan ID мають право в'їжджати на російську територію без візи, і в останні дні мали місце випадки використання цієї можливості для потрапляння на територію Євросоюзу.

15 червня в аеропорту Гельсінкі-Вантаа громадянин третьої країни заявив про намір просити притулку у Фінляндії. За його словами, він придбав квитки на матчі, оформив паспорт вболівальника лише з метою подати заяву на надання притулку в Фінляндії.

У той же день на прикордонному пункті в Вайниккала був затриманий громадянин Нігерії, який намагався в'їхати в країну за підробленим бразильським паспортом. У неділю троє молодих марроканців намагалися перейти кордон з Фінляндією по лісу в районі Ваалимаа. Усі четверо - підозрювані у порушенні державного кордону, і всі четверо відразу ж після затримання заявили про бажання запросити притулок у країні.

За словами представника прикордонної служби, під час торішнього Кубка конфедерацій подібних випадків на фінському кордоні не було.

"Ми провели власний аналіз майбутнього турніру і очікували, що такі випадки будуть відбуватися. Трохи здивувало, що випадків було так багато відразу на початку чемпіонату. Ми припускали, що їх буде більше до кінця, коли країни стануть вилітати з боротьби", - заявив керівник відділу оцінки ризиків Прикордонної служби Марко Саарекс.

За словами Саарекса, використання чемпіонату як приводу для потрапляння на територію ЄС стало новим явищем. У минулому році в Росії проходив Кубок конфедерацій, під час якого діяли аналогічні пільги у візовому режимі, однак тоді аналогічних випадків на фінському кордоні не було.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: