В уряді розповіли про нові "мовні" претензії з боку Угорщини

Середа, 11 липня 2018, 12:00
Угорщина невдоволена проектом нового українського закону про мови, який Верховна рада може ухвалити на зміну скасованому "закону Ківалова-Колесниченка".

Про це заявила міністр освіти та науки Лілія Гриневич, передає "Укрінформ".

"Прикро, що Угорщина знаходить нові приводи для невдоволення. Зараз угорській стороні не подобається проект закону про мову в парламенті,  він ще не пройшов перше читання, а вони вже про нього говорять", - зазначила глава Міносвіти.

23 червня під час зустрічі міністрів закордонних справ Угорщини та України Петер Сійярто висловив позицію, що Будапешт вимагає від Києва виконання рекомендацій Венеційської комісії.

Реалізація цих рекомендацій - справа українського парламенту, зазначила Гриневич. Раніше угорська сторона вимагала, щоб викладання в школах угорської меншини велося повністю угорською мовою. 

Рекомендації Венеційської комісії, підкреслює Гриневич, є слушними з точки зору освітнього процесу, до того ж Венеційська комісія не вимагала від України змінювати статтю 7 закону про мову освіти.

Гриневич додала, що 11 липня відбудуться чергові консультації з лідерами угорської громади в Україні, де обговорюватиметься закон про загальну середню освіту.
Сійярто раніше розповів у інтерв’ю "Європейській правді", що Угорщина чинитиме опір, якщо новий український закон про мови, який ухвалять на зміну скасованому "закону Ківалова-Колесниченка", не дасть угорській мові статус офіційної.

28 лютого Конституційний суд України визнав мовний закон авторства депутатів від Партії регіонів Сергія Ківалова і Вадима Колесніченка неконституційним через грубі порушення під час процедури його схвалення.

Після цього Сійярто заявив, що рішення Конституційного суду України щодо мовного закону Ківалова-Колесніченка свідчить про "брутальну атаку" української влади на право меншин розмовляти рідною мовою.

Товариство угорців Закарпаття розкритикувало скасування мовного закону Ківалова-Колесніченка, заявивши, що рішення Конституційного суду України порушує права національних меншин.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.