Угорщина не демонструє бажання вирішити мовне питання - посол України в НАТО

Четвер, 5 липня 2018, 17:23

Угорщина не демонструє бажання вирішити питання щодо українського закону про освіту і розблокувати зустрічі української делегації на вищому рівні в НАТО.

Про це заявив голова представництва України при НАТО Вадим Пристайко в інтерв’ю "Укрінформ".

"Угорська сторона не демонструє бажання вирішити питання. Вона усвідомлює, що саміт НАТО – це зручний привід нав’язати нам свій порядок денний і планує використати його на повну", - сказав Пристайко.

За його словами, позицію Угорщини яскраво демонструє нещодавній лист, надісланий угорським послом в НАТО своїм колегам по Альянсу.

"Фактично, всього за два дні після зустрічі міністрів освіти та закордонних справ наших країн у Закарпатті 23 червня, яка, на наше переконання, була ефективною та результативною, угорська сторона заявила, що Україна не запропонувала ніяких рішень відомої мовної проблеми. І тому блокування засідань Комісії Україна-НАТО на високому політичному рівні з боку Будапешта продовжується. Всього два дні вистачило угорській стороні, щоб заявити про відсутність прогресу", - наголосив посол.

Пристайко додав, що лист було надіслано попри те, що після завершення переговорів у Закарпатті оголошувалось про наступні узгоджені кроки, зокрема проведення зустрічі угорської громади з Міносвіти в липні, завершення восени роботи над проектом закону про середню освіту, який покликаний вирішувати конкретні питання, що викликають занепокоєння мовних меншин.

Раніше стало відомо, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан на саміті НАТО в Брюсселі наступного тижня блокуватиме будь-яке рішення за підсумками зустрічі з Україною та Грузією.

Детальніше читайте у статті: "Ніж у спину" від Орбана: Угорщина відновила наступ на Україну в НАТО та в ЄС".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: