МЗС Польщі визнало, що оцінка українців у законі про ІНП створює "проблему"

Середа, 11 липня 2018, 16:21

Покарання за "заперечення злочинів бандерівців" та "українських націоналістів", передбачене у законі про Інститут національної пам'яті Польщі, створює проблему для українсько-польських відносин.

Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович, передає "Польське радіо".

"Справді, це деяка проблема. Це справа Конституційного суду і ми чекаємо цього рішення", - сказав він.

Очільник польського зовнішньополітичного відомства також прокоментував слова президента Європейської ради Дональда Туска, який на прес-конференції за підсумками саміту Україна-ЄС застеріг Україну і Польщу від загострення історичного конфлікту.

"Я не знаю, чого це стосувалося, бо цих емоцій у випадку глав держав немає і, мабуть, нинішня зустріч (на саміті НАТО, - ред.) підтверджує це", - зазначив глава МЗС.

Нагадаємо, 27 червня Сейм Польщі ухвалив зміни до оновленого закону про Інститут національної пам’яті, скасувавши статтю, що передбачає кримінальну відповідальність за приписування польському народу злочинів нацистів, однак не став вилучати норми про "злочини українських націоналістів" і кримінальну відповідальність за них. Київ заявив, що зміни скандального закону не задовольнили сподівань української сторони.

Конституційний суд Польщі має оцінити "антибандерівські" норми закону про ІНП.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.