НАТО закликало Україну виконати вимоги "Венеціанки" щодо мови освіти

Середа, 11 липня 2018, 18:23

У рішення саміту Північноатлантичного альянсу включили пункт про потребу виконати рекомендації Венеційської комісії щодо мови освіти.

Про це повідомляє з Брюсселя кореспондент "Європейської правди".

"Стосовно закону "Про освіту", схваленого Верховною Радою в вересні 2017 року, Союзники закликають Україну повністю імплементувати рекомендації та висновки, викладені у думці Венеціанської комісії", - йдеться у документі.

Цей пункт був доданий на вимогу угорської сторони, кажуть співрозмовники Європйеської правди.

Примітно, що на відміну від нещодавнього рішення саміту України-ЄС, Брюссельська декларація саміту НАТО не містить жорсткіших вимог про "не зменшення прав, які вже мають національні меншини".

Як повідомлялося, раніше МЗС Угорщини поширив заяву про те, що Будапешт не блокуватиме рішення за результатами тристоронньої зустрічі НАТО-Україна-Грузія.

Однак пояснення представника Альянсу свідчить, що заява не відповідає реальності – тристоронньої заяви немає на порядку денному.

Варто також зауважити, що у офіційному повідомленні МЗС Угорщини є інші фактичні неточності. Зокрема, в Угорщині кажуть, що готуються до саміту з питань чорноморської безпеки, в той час як зустріч НАТО-Україна-Грузія не має такої назви, вона не знайшла підтримку усіх членів Альянсу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.