Прем’єр Польщі про "Північний потік-2": ми не хочемо військ Росії на кордоні Польщі та України

П'ятниця, 13 липня 2018, 15:57

Реалізація проекту газопроводу "Північний потік-2" може призвести до дестабілізації Європи та загострення агресивної політики Росії стосовно України.

Про це заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, передає WNP.

Глава уряду запевнив: Варшава робить усе можливе, щоб заблокувати будівництво газопроводу в обхід України, Білорусі та Польщі, проте без підтримки інших країн ЄС зробити це буде дуже важко.

"Ми розглядаємо призму безпеки Польщі, беручи до уваги геополітику навколо нас, і тому це дуже поганий проект, і ми робимо все, щоб уповільнити його", - підкреслив прем'єр-міністр.

"Російські війська на польсько-українському кордоні — це не те, чого ми хочемо і, напевно, це не те, чого хоче Україна", - заявив Моравецький у контексті можливого посилення агресії Москви.

З кінця 2019 року газотранспортний коридор "Північний потік-2" повинен транспортувати близько 55 млрд кубометрів російського природного газу щорічно з РФ через Балтійське море до Німеччини.

Супротивники проекту - у тому числі Польща, країни Балтії, Україна, Молдова, США та Данія - стверджують, що "Північний потік-2" збільшить залежність ЄС від "Газпрому", який вже постачає близько третини об’ємів газу в ЄС.

Раніше у Держдепі США заявили, що можуть вдатися до запровадження санкцій проти енергетичних компаній Німеччини і низки інших європейських країн, що беруть участь в будівництві газопроводу "Північний потік-2".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.