У Німеччині скандал через швидку депортацію екс-охоронця Усами бен Ладена

Вівторок, 17 липня 2018, 16:04

У Німеччині розгорається скандал через поспішну депортацію до Тунісу колишнього охоронця екс-ватажка терористичної організації "Аль-Каїда" Усами бен Ладена.

Про це повідомляє The Local.

41-річний Самі А. жив у Німеччині з 1997 року, стверджуючи, що він ризикує зазнати катувань на своїй батьківщині в Тунісі, якщо його депортують. Чоловік отримував від німецької держави понад 1100 євро допомоги на місяць. У нього залишилися дружина і двоє дітей, які є громадянами Німеччини.

Тунісця затримали наприкінці червня під час відвідин поліцейської дільниці, де йому повідомили рішення про депортацію. Минулої п’ятниці він був депортований до Тунісу.

Але через кілька годин після депортації німецький адміністративний суд постановив, що депортація була "абсолютно незаконною" і що Самі А. необхідно повернути назад.

За депортацію були відповідальні Федеральне відомство з питань міграції (BAMF) та офіс для іноземців у місті Бохум, де проживав Самі А. Сьогодні розпочалося судове засідання щодо повернення підозрюваного ісламіста.

Це ситуація може спричинити проблеми для міністра внутрішніх справ Німеччини Горста Зеегофера, який проявив особистий інтерес у цій справі, і приєднався до кампанії німецького таблоїда Bild із закликом якнайшвидше депортувати Самі А.

20 червня BAMF видав рішення про негайну депортацію Самі А. Той звернувся до адміністративного суду в Гельзенкірхені, який у ввечері 12 липня виніс рішення проти депортації.

Але до того часу, як у п'ятницю вранці суд надіслав до BAMF листа із поясненням свого рішення, влада Бохума вже посадила Самі А. на літак, що прямував до Тунісу.

Тепер виникло питання про те, хто знав про планову депортацію та рішення суду Гельзенкірхена про її припинення.

BAMF та МВС заперечують порушення зі свого боку. BAMF також заявив, що оскаржить рішення про скасування депортації. Але навіть якщо суд Гельзенкірхена наполягатиме на своєму рішенні, Самі А. навряд чи буде можливо повернути до Німеччини.

Влада Тунісу наполягає на проведенні власного розслідування, і тепер йому доведеться провести до 15 днів під вартою, перш ніж він з'явиться перед суддею.

Самі А. вважався загрозою безпеці у Німеччині у зв'язку з його ймовірними зв'язками з ісламістськими групами. Він протягом багатьох років мав з'являтися в поліції, хоч ніколи й не звинувачувався у злочині.

Він завжди заперечував, що був колишнім охоронцем покійного лідера "Аль-Каїди" Усами бен Ладена, натхненника нападів 11 вересня на Сполучені Штати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.