ЄС попередив США: нові мита на авто можуть коштувати американцям $294 млрд

Понеділок, 2 липня 2018, 12:49

Європейський Союз попередив Сполучені Штати, що встановлення нових тарифів на імпорт автомобілів та автозапчастини завдасть шкоди американській автомобільній промисловості і, ймовірно, призведе до експортних контрзаходів на $294 мільярдів.

Про це повідомляє Reuters.

Європейська комісія минулої п'ятниці передала Департаменту торгівлі США 10-сторінковий документ, в якому вказується, що тарифи на автомобілі та автозапчастини є невиправданими та не мають економічного сенсу.

Департамент торгівлі 23 травня розпочав розслідування за наказом президента Дональда Трампа, який неодноразово критикував ЄС щодо свого торгового профіциту із США та підвищенням імпортних мит на автомобілі. ЄС має 10-відсотковий податок, у порівнянні з 2,5% для автомобілів, які прибувають до США.

Трамп заявив минулого тижня, що уряд завершив своє дослідження і припустив, що США найближчим часом вживатимуть заходів, а саме запровадять 20-відсотковий тариф на всі автомобілі, зібрані в ЄС.

У 2017 році ЄС експортував автомобілів до США на 37,4 мільярда євро. Євросоюз заявляє, що для деяких товарів, таких як вантажні автомобілі, імпортні мита США є вищими.

У своєму листі Єврокомісія зазначає, що компанії ЄС виробляють близько 2,9 млн. автомобілів у Сполучених Штатах, підтримуючи 120 000 робочих місць - або 420 000, якщо рахувати автосалони та автотовари.

У повідомленні сказано, що тарифи на автомобілі та автозапчастини можуть підірвати американську автопродукцію, наклавши більші витрати на виробників у США. ЄС розрахував, що 25-відсотковий тариф матиме початковий негативний вплив на валовий внутрішній продукт у США на суму $13-14 мільярдів.

Враховуючи можливі контрзаходи, подібні тим, що були застосовані на існуючі імпортні тарифи на сталь та алюміній, загальна сума фінансової шкоди може зрости до $294 мільярдів – 19% від загального обсягу експорту США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.